image


Vybíráme nejlepší pánev 2023
Přinášíme vám test + srovnávací tabulku s výběrem nejlepších pánví v roce 2023

  • Šetříme Vám čas, peníze a nervy při hledání nejlepších pánví.
  • Podle výsledků nezávislých testů spotřebitelů snadno vyberete pánev s nejlepším poměrem cena – výkon.
  • Po výběru nejlepších zimních pánví zjistíme, kde se dá koupit nejlevněji.

Výběr pánve může být náročná výzva. Jaké si klást otázky? Inu, vše záleží na použití. To, k čemu hodláte pánev používat, by mělo diktovat, jakou pánev si nakonec koupíte. Často je lepší mít více než jednu, abyste je mohli použít v různých situacích. Abychom vám při výběru pomohli, uvádíme několik pokynů, které je třeba při výběru vaší nové pánve zvážit.

Vítěz testu spotřebitelů roku 2023

Lidovka

TESCOMA Pánev 24cm SmartCLICK 605024.00

Pánev TESCOMA Pánev 24cm SmartCLICK 605024.00:  Tescoma pánev SmartClick s odjímatelnou rukovětí. Pánev, zapékací mísa a pekáč v jednom. Vhodná …

Více info zde
★★★★★★★★★★94%
Cena: 959 Kč

Zlatá střední cesta

TESCOMA Pánev 28cm PRESIDENT 602628.00

Pánev TESCOMA Pánev 28cm PRESIDENT 602628.00: Velká pánev President vyniká svým univerzální použitím. Je vhodná na všechny typy sporáků, nepoškodí …

Více info zde
★★★★★★★★★★90%
Cena: 1 499 Kč

Vítěz testu

LAVA METAL Litinová pánev s dřevěnou rukojetí a skleněnou poklicí 24 cm

Pánev LAVA METAL Litinová pánev s dřevěnou rukojetí a skleněnou poklicí 24 cm – modrá:Pánev LAVA METAL poslouží v kuchyni …

Více info zde
★★★★★★★★★★92%
Cena: 2 150 Kč

Pro náročné

de Buyer 6224.32 Pánev PRIMA MATERA, měděná

Pánev de Buyer 6224.32 Pánev PRIMA MATERA, měděná:Pánev de Buyer má místo jak u začátečníka, tak i zkušeného kuchaře. Disponuje …

Více info zde
★★★★★★★★★★95%
Cena: 19 890 Kč

Druhy kuchyňských pánví

Univerzální pánev

Pokud jste na tom podobně jako my, je vaše pánev nejpoužívanějším kusem kuchyňského vybavení, na kterém můžete připravovat nejrůznější recepty. Proto je naprostou nezbytností v kuchyni. Naše oblíbené rozměry se pohybují někde mezi 24-26 cm, což je obvykle dostatečně velká pánev na přípravu složek jídla pro dvě až čtyři osoby. Pokud však vaříte pro větší rodinu, můžete potřebovat větší. Pánev je skvělá univerzální pánev, a proto se dostala na tento seznam. Můžete si například připravit rychlou rýži smaženou na vajíčku – díky nepřilnavému povrchu, který se často používá na pánve, se vajíčko ani rýže nepřichytí a výsledkem je dokonale nadýchaná rýže.

Menší pánev

Drobná pánev se na první pohled nemusí zdát příliš praktická, ale vydržte s námi. Malé pánvičky na mléko nebo malé pánvičky patří k našim nejpoužívanějším kuchyňským předmětům. Ušetříte si nutnost vytahovat větší pánev, která by nemusela být nutná, a jsou ideální pro šlehání steakových omáček a ochucených rozpuštěných másel, vaření nebo smažení jednotlivých vajec nebo ohřívání zbytků jídel. Z tohoto důvodu se hodí i pro ty, kteří třeba žijí sami. A pak je tu samozřejmě jejich původní účel – ohřívání mléka. Tyto půllitry jsou totiž skvělou nádobou pro přípravu večerní horké čokolády nebo mléčné snídaňové kávy. A díky svým menším rozměrům jsou pánve na mléko ideální i pro použití na nejlepších přenosných indukčních varných deskách.

PáneV na grilování

Pánve na grilování se velikostí a materiálem podobají pánvím na smažení, ale místo rovného povrchu se vyznačují zvednutými okraji po celé ploše pánve. Často se jedná o zaoblené nebo čtvercové pánve, ale mohou to být i velké a ploché varné plochy. Tento druh pánví je nezbytný pro každou kuchyni, protože jsou skvělým nástrojem pro přípravu věcí, jako jsou steaky, kuře nebo jakýkoli druh masa. Grilovací pánve poskytují ty poměrně uspokojivé stopy po zuhelnatění, které často vidíte na jídle a které nejen krásně vypadají, ale také zlepšují chuť jídla a dodávají mu lahodnou, kouřovou křupavost.

Pečící pánev

Těžká litinová pánev s rukojetí, v USA pánvička, patří do výbavy každého špičkového kuchaře. Tyto těžké kusy výstroje jsou tak dobré, protože skvěle vedou teplo, rovnoměrně vaří svůj obsah a vytvářejí úžasnou kůrčičku na všech druzích jídla – od karamelizovaných steaků po křupavá kuřecí prsa. Protože jsou tyto pánve většinou odlité z jednoho kusu a mají pevná držadla, jsou skvělé i v případě, že chcete jídlo začít připravovat na varné desce a teprve poté ho přesunout do trouby k dokončení přípravy. Trik, jak udržet litinovou pánev krásnou, spočívá v tom, že na ni nepoužíváte mýdlo; mytí mýdlem (nebo mycím prostředkem na nádobí) odstraňuje bariéru, která se postupně vytváří z oleje v pánvi při běžném ohřívání, a nakonec vytvoří přirozený nepřilnavý povlak.

Pánev wok

Pánev wok by neměla chybět v žádné domácnosti, a proto se dostala na náš seznam pánví, které musíte mít. Je to bezpochyby nejlepší kuchyňské vybavení pro přípravu asijských receptů, jako je například smažení, protože má úzké dno a široké, podlouhlé strany, které umožňují rychlé vaření a rychlé míchání. Malá základna pánve wok je ideální pro rychlé rozehřátí oleje, takže se skvěle hodí i pro smažení všeho možného, od knedlíků po kuře. A až budete s pánví wok hotovi, podívejte se na náš návod, jak pánev wok vyčistit, abyste ji udrželi v co nejlepším stavu.

Nejlepší pánve ROKU 2023 podle recenzí náročních spotřebitelů

1.místo

SOGO SS-10105

Elektrická pánev SOGO SS-10105 :Elektrická pánev SOGO SS-10105 vám pomůže s přípravou různých typů jídla, …

Více info zde
★★★★★★★★★★92%
Cena: 1 929 Kč

2.místo

de Buyer 6224.32 Pánev PRIMA MATERA, měděná

Pánev de Buyer 6224.32 Pánev PRIMA MATERA, měděná:Pánev de Buyer má místo jak u začátečníka, …

Více info zde
★★★★★★★★★★95%
Cena: 19 890 Kč

3.místo

Tefal pánev 28 cm Unlimited G2550672

Pánev Tefal pánev 28 cm Unlimited G2550672 : Select brand: Úvod Hlavní info Galerie Technické …

Více info zde
★★★★★★★★★★96%
Cena: 1 099 Kč

4.místo

HENDI indukční pánev, prům.24 cm 629154

Gastro pánev HENDI indukční pánev, prům.24 cm 629154:HENDI indukční pánev, prům.24 cm 629154 poslouží v …

Více info zde
★★★★★★★★★★93%
Cena: 1 269 Kč

5.místo

Hendi Pánev – Titanium Professional – o230x(H)55 mm

Gastro pánev Hendi Pánev – Titanium Professional – o230x(H)55 mm:Hendi Pánev – Titanium Professional – …

Více info zde
★★★★★★★★★★99%
Cena: 1 301 Kč

6.místo

TESCOMA TitanPOWER 28 cm

Pánev TESCOMA TitanPOWER 28 cm:Pánev Tescoma poslouží jak zkušeným kuchařům, tak začátečníkům. Disponuje antiadhezním povrchem. …

Více info zde
★★★★★★★★★★97%
Cena: 1 239 Kč

7.místo

BerlingerHaus Pánev 28cm Forest Line

Pánev BerlingerHaus Pánev 28cm Forest Line: Chcete mít jistotu skvěle připraveného jídla? Pořiďte si BerlingerHaus …

Více info zde
★★★★★★★★★★91%
Cena: 1 229 Kč

8.místo

TESCOMA i-PREMIUM Stone, průměr 32 cm

Pánev TESCOMA i-PREMIUM Stone, průměr 32 cm:Pánev Tescoma bude vaším ideálním pomocníkem v kuchyni. Vyrábí …

Více info zde
★★★★★★★★★★94%
Cena: 1 169 Kč

9.místo

LAVA METAL Litinová pánev s dřevěnou rukojetí a skleněnou poklicí 28 cm

Pánev LAVA METAL Litinová pánev s dřevěnou rukojetí a skleněnou poklicí 28 cm – modrá:Pánev …

Více info zde
★★★★★★★★★★92%
Cena: 2 390 Kč

10.místo

de Buyer 5612.16 Pánev Poffertjes Mineral B ELEME

Pánev de Buyer 5612.16 Pánev Poffertjes Mineral B ELEME:Pánev de Buyer vytvoří stejné tvary lívanců, …

Více info zde
★★★★★★★★★★95%
Cena: 1 499 Kč

11.místo

TESCOMA Pánev 30cm i-PREMIUM Stone 602430.00

Pánev TESCOMA Pánev 30cm i-PREMIUM Stone 602430.00: Pánev Tescoma i-PREMIUM Stone 30 cm má nepřilnavý …

Více info zde
★★★★★★★★★★93%
Cena: 1 129 Kč

12.místo

KELA Pánev s nepřilnavým povrchem STELLA NOVA 20 cm

Pánev KELA Pánev s nepřilnavým povrchem STELLA NOVA 20 cm:Pánev Kela poslouží v kuchyni začátečníka …

Více info zde
★★★★★★★★★★92%
Cena: 1 209 Kč

13.místo

Officina della Cucina Italiana MAGNETICA Pánev indukční 28cm

Pánev Officina della Cucina Italiana MAGNETICA Pánev indukční 28cm:Officina della Cucina Italiana MAGNETICA Pánev indukční …

Více info zde
★★★★★★★★★★95%
Cena: 999 Kč

14.místo

de Buyer 5718.32 WOK pánev MINERAL B BOIS 32 cm

Wok de Buyer 5718.32 WOK pánev MINERAL B BOIS 32 cm:De Buyer 5718.32 WOK pánev …

Více info zde
★★★★★★★★★★97%
Cena: 2 599 Kč

15.místo

KELA Pánev s nepřilnavým povrchem STONELINE 24 cm

Pánev KELA Pánev s nepřilnavým povrchem STONELINE 24 cm:Pánev Kela poslouží jak zkušeným kuchařům, tak …

Více info zde
★★★★★★★★★★95%
Cena: 1 769 Kč

Vaření s nepřilnavým povrchem

Pánve s nepřilnavým povrchem jsou skvělé. Snadno se čistí, vaření je na nich hračka a mnoho z nás je používá denně. Nepřilnavý povrch může být vyroben z různých nereaktivních látek, což je činí tak dobrými. Pravidlo je následující: pokud je pravděpodobné, že to, co vaříte, bude lepkavé (například vajíčka) a vyžaduje to střední až nízkou teplotu, pak je nepřilnavý povrch ideální volbou. A stejně jako u mnoha jiných věcí kupujte to nejlepší, co si můžete dovolit – povrch bude kvalitnější a vydrží mnohem déle.

Obecně platí, že nepřilnavý povrch špatně reaguje na vysokou teplotu, takže abyste zachovali životnost povlaku, používejte jej na střední až nízkou teplotu a nezapomeňte vždy používat plastové, nylonové nebo dřevěné nádobí, abyste nepoškrábali povrch.

Proč zvolit pánev z nerezové oceli?

Mnoho profesionálních kuchařů přísahá na pánve z nerezové oceli – mají dlouhou životnost a jsou odolné, často lehčí než například litinové pánve a jsou zcela nereaktivní (což je skvělé při odmašťování pánve kyselými látkami, jako je víno nebo citronová šťáva). Pokud na pánvi opékáte maso, smažíte nebo dáváte přednost kovovému náčiní, pak je vaším přítelem nerezová ocel. Vytváří také fantastický a chutný fond, s nímž lze připravit omáčku na pánvi, což je velké plus.

Nejlepší pánve z nerezové oceli jsou těžší, protože budou mít jádro z vysoce vodivého kovu, jako je hliník, vložené mezi nerezovou ocel. To pomáhá rovnoměrně vést teplo po celé pánvi, což napomáhá rovnoměrnému vaření. Myslíte si, že nerezová ocel se špatně udržuje v čistotě? Trik při používání nerezové oceli spočívá v tom, že pánev zahřejete na vysokou teplotu, ztlumíte ji a kápnete do ní kapku oleje, kterou pak roztočíte. Nechte ji asi minutu stát, aby se ochladila na téměř kouřovou teplotu, a pak přidejte jídlo a v případě potřeby ještě trochu oleje. Díky tomu se teplem a olejem uzavřou mikroskopické póry v pánvi, takže je mnohem méně náchylná k polopřilnavosti potravin. Tento postup by se měl provádět při každém použití pánve, protože ochlazení a mytí tyto póry opět otevře.

Kdy a proč si zvolit litinovou pánev?

Potřebujete dobře opékat maso? Litina je váš člověk, protože velmi účinně přenáší teplo, a proto je skvělá pro přípravu steaků. Litina je těžká a rovnoměrně se zahřívá. Velmi účinně přenáší teplo a déle ho udrží. Protože je tak účinná, měla by se používat i při středním až nízkém ohřevu a steak se na ní krásně propeče – stačí nechat pánev nejprve rozehřát a jídlo přidat, až když je horká. Litina nereaguje příliš dobře s kyselinami, jako je víno, takže pokud plánujete odmašťování, použijte raději pánev z nerezové oceli. Chcete-li pánev po vychladnutí vyčistit, vydrhněte ji houbičkou a přírodním abrazivem, například solí. Skladujte s lehkým filmem oleje na vaření, abyste zabránili vzniku rezavých skvrn.

Velmi důležité pro litinovou pánev je, aby byla správně smaltovaná. Nepřilnavá patina se bude zvyšovat při každém zahřátí oleje nebo tuku v pánvi a bude stále lepší a lepší za předpokladu, že pánev nebudete drhnout vodou. Pokud je třeba pánev důkladně umýt, znovu ji nasaďte. Takovéto ochucení můžete provést tolikrát, kolikrát chcete, a povrch pánve se tím jen zlepší. Kdykoli tedy budete mít troubu zapnutou kvůli něčemu jinému, vložte do ní současně i pánev. To vše samozřejmě není nutné u smaltovaného litinového nádobí – stačí obyčejná litina.

Nejlevnější a nejlepší pánve do 2000,-

1.místo

SOGO SS-10105

Elektrická pánev SOGO SS-10105 :Elektrická pánev SOGO SS-10105 vám pomůže …

Více info zde
★★★★★★★★★★92%
Cena: 1 929 Kč

2.místo

Tefal pánev 28 cm Unlimited G2550672

Pánev Tefal pánev 28 cm Unlimited G2550672 : Select brand: …

Více info zde
★★★★★★★★★★96%
Cena: 1 099 Kč

3.místo

HENDI indukční pánev, prům.24 cm 629154

Gastro pánev HENDI indukční pánev, prům.24 cm 629154:HENDI indukční pánev, …

Více info zde
★★★★★★★★★★93%
Cena: 1 269 Kč

4.místo

Hendi Pánev – Titanium Professional – o230x(H)55 mm

Gastro pánev Hendi Pánev – Titanium Professional – o230x(H)55 mm:Hendi …

Více info zde
★★★★★★★★★★99%
Cena: 1 301 Kč

5.místo

TESCOMA TitanPOWER 28 cm

Pánev TESCOMA TitanPOWER 28 cm:Pánev Tescoma poslouží jak zkušeným kuchařům, …

Více info zde
★★★★★★★★★★97%
Cena: 1 239 Kč

6.místo

BerlingerHaus Pánev 28cm Forest Line

Pánev BerlingerHaus Pánev 28cm Forest Line: Chcete mít jistotu skvěle …

Více info zde
★★★★★★★★★★91%
Cena: 1 229 Kč

7.místo

TESCOMA i-PREMIUM Stone, průměr 32 cm

Pánev TESCOMA i-PREMIUM Stone, průměr 32 cm:Pánev Tescoma bude vaším …

Více info zde
★★★★★★★★★★94%
Cena: 1 169 Kč

8.místo

de Buyer 5612.16 Pánev Poffertjes Mineral B ELEME

Pánev de Buyer 5612.16 Pánev Poffertjes Mineral B ELEME:Pánev de …

Více info zde
★★★★★★★★★★95%
Cena: 1 499 Kč

9.místo

TESCOMA Pánev 30cm i-PREMIUM Stone 602430.00

Pánev TESCOMA Pánev 30cm i-PREMIUM Stone 602430.00: Pánev Tescoma i-PREMIUM …

Více info zde
★★★★★★★★★★93%
Cena: 1 129 Kč

10.místo

KELA Pánev s nepřilnavým povrchem STELLA NOVA 20 cm

Pánev KELA Pánev s nepřilnavým povrchem STELLA NOVA 20 cm:Pánev …

Více info zde
★★★★★★★★★★92%
Cena: 1 209 Kč

Jaký je nejlepší materiál pro nepřilnavou pánev?

Hliník

  • Výhody: lehká, cenově výhodná, dobrá tepelná vodivost.
  • Nevýhody: může se deformovat, snadno se poškrábe, může reagovat na kyselé potraviny.

Nerezová ocel

  • Klady: odolná, bytelné pánve, nereaguje na žádný typ potravin .
  • Nevýhody: některé levné pánve mohou špatně a nerovnoměrně přenášet teplo.

Na co si dát pozor při výběru nepřilnavé pánve?

  • Vhodná pro všechny varné desky/vaše varné pole
  • Odolná vůči vysokým teplotám v troubě
  • Snadno se čistí nebo se dá mýt v myčce nádobí
  • Pohodlná rukojeť, která je dostatečně dlouhá a zůstává chladná

Jak vybrat pánev na indukci – videorádce

Jak jednoduše vyčistit připálené hrnce a pánve?

Zde je náš osvědčený návod, jak vyčistit hrnec či pánev, ať už jsou jakkoli špinavé:

  • Metoda vaření ve vodě – v případě připálených, zčernalých nerezových pánví a připálených potravin zvyšte teplotu. Přidejte do pánve vodu a přiveďte ji k varu na 5 – 7 minut. Poté, co jídlo povolí a snadno se z pánve oddělí, vylijte horkou vodu a zbytky jídla otřete drhnoucí částí houbičky. V případě skleněného nebo kovového nádobí přidejte vroucí vodu a nechte ji několik minut odstát, než pomocí drhnoucí části houbičky snadno setřete veškeré zbytky.
  • Namáčení v horké vodě – může uvolnit zapečené, připečené potraviny z nádobí, jako jsou sýrové lasagne nebo syté čokoládové koláčky. Nádobu ihned naplňte teplou až horkou vodou a zakryjte ji po stranách. Nechte ji namočenou 15 – 20 minut nebo dokud jídlo nepovolí. Nestihli jste nádobu namočit v okamžiku, kdy jídlo opustilo pánev? To nevadí. Horkou vodu přidejte později a nechte ji namočenou přes noc. Ráno pak nádobí umyjte.
  • Jedlá soda, ocet a citronová šťáva – vydejte se do spíže, abyste získali extra čisté a lesklé hrnce a pánve. Jedlá soda, destilovaný bílý ocet a čerstvá citronová šťáva představují trojnásobnou čisticí hrozbu. Během vaření přidejte trochu jedlé sody nebo octa, abyste pomohli vyčistit připálené hrnce. Pro urychlení čištění namočte hrnce, nádobí nebo plechy na pečení do horké až vroucí vody s jedlou sodou a čerstvou citronovou šťávou. Dno a stěny nádobí z nerezové oceli potřete půlkou citronu, aby se extra leskly; opláchněte je a nechte uschnout na vzduchu. Nakonec se skvěle hodí stříknutí octa a následné opláchnutí vodou pro odstranění zbytkových pachů.
  • Čištění litinových pánví – jestli je třeba si něco zapamatovat, tak to, že nikdy nesmíte používat abrazivní houbičky! Zničíte tím povrch ošetřený olejem, který chrání pánev a vaše jídlo. Místo toho litinu opláchněte horkou nebo vařící vodou. Pokud na ní stále něco ulpívá, použijte sůl, teplou vodu a měkkou houbičku k uvolnění zbytků a znovu opláchněte. Po úplném vysušení nádoby naneste na dno a boky trochu rostlinného oleje v tenké vrstvě, abyste ji udržovali promazanou a zabránili jejímu rezivění.
  • Měď uchovávejte mimo dosah vody a běžného mýdla, jinak bude oxidovat (vaše krásné nádobí zezelená)! Místo toho měď ponořte do převařené vody s pořádným množstvím octa nebo roztokem octa a vody měď otřete.
Náš tip

Potřebujete uvařit, co možná nejrychleji? Pořiďte si nejlepší parní hrnec.

Prevence Vzniku připálenin

Abyste v první řadě předešli těžko čistitelnému nádobí, hlídejte si sporák! Vyložte pánve hliníkovou fólií, pergamenem nebo voskovaným papírem nebo u některých receptů použijte nepřilnavý sprej na vaření, abyste zabránili přichycení jakéhokoli jídla, které se později na nádobí připálí. Hlídejte jídlo v hrncích a pánvích – dbejte na to, aby teplota nebyla příliš vysoká, a občas promíchejte, abyste předešli budoucím problémům s čištěním. A před pečením jídlo důkladně osušte. Mokré nebo dokonce i mírně vlhké bílkoviny (myslím kuřecí, hovězí atd.) se vám budou na pánev lepit!

Pokud se však vaše jídlo začne připalovat nebo se zdá, že se připéká, můžete si ještě ušetřit úklid nepořádku. Nejprve snižte teplotu a pokud můžete, přilejte na hrnec, pánev nebo mísu trochu vody. Poté nezapomeňte promíchat a seškrábnout stěny pánve nebo hrnce dřevěnou lžící (zejména pokud jsou naplněny dušeným masem, polévkami nebo omáčkami) nebo setřete všechny stříkance na plechy nebo nádobí, které se chystají do trouby. Tekutiny nebo cákance se vyvaří a zanechají stopy. Čím déle zůstanou značky na straně pod žárem, znamená to, že zkaramelizují, zhnědnou, zčernají a připálí se.

Recept na zdravou večeři na pánvi

Zeleninový guláš

Ingredience:

  • 2 velké cibule, na kolečka
  • 3 stroužky česneku, na plátky
  • 1 velká paprika, na kostičky
  • 1 velká mrkev, na kolečka
  • 1 lilek, na kostičky
  • 1 konzerva nakrájených rajčat
  • 1 šálek zeleninového vývaru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička černého pepře
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup:

  1. Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte cibuli a česnek na mírném ohni dozlatova.
  2. Přidejte papriku, mrkev, lilek a duste je po dobu 5 – 7 minut, dokud nebudou měkké.
  3. Přidejte nakrájená rajčata, zeleninový vývar, sůl, pepř, sladkou papriku a kmín.
  4. Přiveďte k varu a poté snižte výkon na minimum a nechte guláš pomalu vařit po dobu 15 – 20 minut.
  5. Podávejte s pečivem nebo s rýží.

Zdroj:
https://www.yuppiechef.com/spatula/a-guide-to-frying-pans-choosing-cleaning-care/
https://www.womanandhome.com/homes/6-types-of-pans-every-enthusiastic-cook-needs/

Ohodnoťte tento příspěvek!
5/5 (1)

Redakce Spotrebice-Recenze.cz

Redakce Spotrebice-Recenze.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *