Vybíráme nejlepší pánev 2024 Přinášíme vám test + srovnávací tabulku s výběrem nejlepších pánví v roce 2024
- Šetříme Vám čas, peníze a nervy při hledání nejlepších pánví.
- Podle výsledků nezávislých testů spotřebitelů snadno vyberete pánev s nejlepším poměrem cena – výkon.
- Po výběru nejlepších zimních pánví zjistíme, kde se dá koupit nejlevněji.
Vítěz testu spotřebitelů roku 2024
Lidovka
LAVA METAL Litinová mini pánev 20cm
Pánev LAVA METAL Litinová mini pánev 20cm:Pánev LAVA METAL je ideální pro grilování masa a zeleniny. Vyrábí se s litinovým …
Více info zdeCena: 1 012 KčZlatá střední cesta
Kolimax Pánev BLACK GRANITEC s rukojetí 26 cm
Pánev Kolimax Pánev BLACK GRANITEC s rukojetí 26 cm:Pánev KOLIMAX je ideální pro smažení i vaření. Disponuje keramickým vnitřním povrchem. …
Více info zdeCena: 1 599 KčVítěz testu
de Buyer 5618.32 Wok mineral B Element 32cm
Pánev wok de Buyer 5618.32 Wok mineral B Element 32cm:De Buyer 5618.32 Wok mineral B Element 32cm využijete při přípravě …
Více info zdeCena: 2 559 KčPro náročné
Cuisinart GRMC3E 5 l
Multifunkční hrnec Cuisinart GRMC3E 5 l: Multifunkční hrnec Cuisinart GRMC3E je skvělým pomocníkem v každé kuchyni, který kombinuje všestrannost a …
Více info zdeCena: 3 499 KčDruhy kuchyňských pánví
Univerzální pánev
Pokud jste na tom podobně jako my, je vaše pánev nejpoužívanějším kusem kuchyňského vybavení, na kterém můžete připravovat nejrůznější recepty. Proto je naprostou nezbytností v kuchyni. Naše oblíbené rozměry se pohybují někde mezi 24-26 cm, což je obvykle dostatečně velká pánev na přípravu složek jídla pro dvě až čtyři osoby. Pokud však vaříte pro větší rodinu, můžete potřebovat větší. Pánev je skvělá univerzální pánev, a proto se dostala na tento seznam. Můžete si například připravit rychlou rýži smaženou na vajíčku – díky nepřilnavému povrchu, který se často používá na pánve, se vajíčko ani rýže nepřichytí a výsledkem je dokonale nadýchaná rýže.
Menší pánev
Drobná pánev se na první pohled nemusí zdát příliš praktická, ale vydržte s námi. Malé pánvičky na mléko nebo malé pánvičky patří k našim nejpoužívanějším kuchyňským předmětům. Ušetříte si nutnost vytahovat větší pánev, která by nemusela být nutná, a jsou ideální pro šlehání steakových omáček a ochucených rozpuštěných másel, vaření nebo smažení jednotlivých vajec nebo ohřívání zbytků jídel. Z tohoto důvodu se hodí i pro ty, kteří třeba žijí sami. A pak je tu samozřejmě jejich původní účel – ohřívání mléka. Tyto půllitry jsou totiž skvělou nádobou pro přípravu večerní horké čokolády nebo mléčné snídaňové kávy. A díky svým menším rozměrům jsou pánve na mléko ideální i pro použití na nejlepších přenosných indukčních varných deskách.
PáneV na grilování
Pánve na grilování se velikostí a materiálem podobají pánvím na smažení, ale místo rovného povrchu se vyznačují zvednutými okraji po celé ploše pánve. Často se jedná o zaoblené nebo čtvercové pánve, ale mohou to být i velké a ploché varné plochy. Tento druh pánví je nezbytný pro každou kuchyni, protože jsou skvělým nástrojem pro přípravu věcí, jako jsou steaky, kuře nebo jakýkoli druh masa. Grilovací pánve poskytují ty poměrně uspokojivé stopy po zuhelnatění, které často vidíte na jídle a které nejen krásně vypadají, ale také zlepšují chuť jídla a dodávají mu lahodnou, kouřovou křupavost.
Pečící pánev
Těžká litinová pánev s rukojetí, v USA pánvička, patří do výbavy každého špičkového kuchaře. Tyto těžké kusy výstroje jsou tak dobré, protože skvěle vedou teplo, rovnoměrně vaří svůj obsah a vytvářejí úžasnou kůrčičku na všech druzích jídla – od karamelizovaných steaků po křupavá kuřecí prsa. Protože jsou tyto pánve většinou odlité z jednoho kusu a mají pevná držadla, jsou skvělé i v případě, že chcete jídlo začít připravovat na varné desce a teprve poté ho přesunout do trouby k dokončení přípravy. Trik, jak udržet litinovou pánev krásnou, spočívá v tom, že na ni nepoužíváte mýdlo; mytí mýdlem (nebo mycím prostředkem na nádobí) odstraňuje bariéru, která se postupně vytváří z oleje v pánvi při běžném ohřívání, a nakonec vytvoří přirozený nepřilnavý povlak.
Pánev wok
Pánev wok by neměla chybět v žádné domácnosti, a proto se dostala na náš seznam pánví, které musíte mít. Je to bezpochyby nejlepší kuchyňské vybavení pro přípravu asijských receptů, jako je například smažení, protože má úzké dno a široké, podlouhlé strany, které umožňují rychlé vaření a rychlé míchání. Malá základna pánve wok je ideální pro rychlé rozehřátí oleje, takže se skvěle hodí i pro smažení všeho možného, od knedlíků po kuře. A až budete s pánví wok hotovi, podívejte se na náš návod, jak pánev wok vyčistit, abyste ji udrželi v co nejlepším stavu.
Nejlepší pánve ROKU 2024 podle recenzí náročních spotřebitelů
Vaření s nepřilnavým povrchem
Pánve s nepřilnavým povrchem jsou skvělé. Snadno se čistí, vaření je na nich hračka a mnoho z nás je používá denně. Nepřilnavý povrch může být vyroben z různých nereaktivních látek, což je činí tak dobrými. Pravidlo je následující: pokud je pravděpodobné, že to, co vaříte, bude lepkavé (například vajíčka) a vyžaduje to střední až nízkou teplotu, pak je nepřilnavý povrch ideální volbou. A stejně jako u mnoha jiných věcí kupujte to nejlepší, co si můžete dovolit – povrch bude kvalitnější a vydrží mnohem déle.
Obecně platí, že nepřilnavý povrch špatně reaguje na vysokou teplotu, takže abyste zachovali životnost povlaku, používejte jej na střední až nízkou teplotu a nezapomeňte vždy používat plastové, nylonové nebo dřevěné nádobí, abyste nepoškrábali povrch.
Proč zvolit pánev z nerezové oceli?
Mnoho profesionálních kuchařů přísahá na pánve z nerezové oceli – mají dlouhou životnost a jsou odolné, často lehčí než například litinové pánve a jsou zcela nereaktivní (což je skvělé při odmašťování pánve kyselými látkami, jako je víno nebo citronová šťáva). Pokud na pánvi opékáte maso, smažíte nebo dáváte přednost kovovému náčiní, pak je vaším přítelem nerezová ocel. Vytváří také fantastický a chutný fond, s nímž lze připravit omáčku na pánvi, což je velké plus.
Nejlepší pánve z nerezové oceli jsou těžší, protože budou mít jádro z vysoce vodivého kovu, jako je hliník, vložené mezi nerezovou ocel. To pomáhá rovnoměrně vést teplo po celé pánvi, což napomáhá rovnoměrnému vaření. Myslíte si, že nerezová ocel se špatně udržuje v čistotě? Trik při používání nerezové oceli spočívá v tom, že pánev zahřejete na vysokou teplotu, ztlumíte ji a kápnete do ní kapku oleje, kterou pak roztočíte. Nechte ji asi minutu stát, aby se ochladila na téměř kouřovou teplotu, a pak přidejte jídlo a v případě potřeby ještě trochu oleje. Díky tomu se teplem a olejem uzavřou mikroskopické póry v pánvi, takže je mnohem méně náchylná k polopřilnavosti potravin. Tento postup by se měl provádět při každém použití pánve, protože ochlazení a mytí tyto póry opět otevře.
Kdy a proč si zvolit litinovou pánev?
Potřebujete dobře opékat maso? Litina je váš člověk, protože velmi účinně přenáší teplo, a proto je skvělá pro přípravu steaků. Litina je těžká a rovnoměrně se zahřívá. Velmi účinně přenáší teplo a déle ho udrží. Protože je tak účinná, měla by se používat i při středním až nízkém ohřevu a steak se na ní krásně propeče – stačí nechat pánev nejprve rozehřát a jídlo přidat, až když je horká. Litina nereaguje příliš dobře s kyselinami, jako je víno, takže pokud plánujete odmašťování, použijte raději pánev z nerezové oceli. Chcete-li pánev po vychladnutí vyčistit, vydrhněte ji houbičkou a přírodním abrazivem, například solí. Skladujte s lehkým filmem oleje na vaření, abyste zabránili vzniku rezavých skvrn.
Velmi důležité pro litinovou pánev je, aby byla správně smaltovaná. Nepřilnavá patina se bude zvyšovat při každém zahřátí oleje nebo tuku v pánvi a bude stále lepší a lepší za předpokladu, že pánev nebudete drhnout vodou. Pokud je třeba pánev důkladně umýt, znovu ji nasaďte. Takovéto ochucení můžete provést tolikrát, kolikrát chcete, a povrch pánve se tím jen zlepší. Kdykoli tedy budete mít troubu zapnutou kvůli něčemu jinému, vložte do ní současně i pánev. To vše samozřejmě není nutné u smaltovaného litinového nádobí – stačí obyčejná litina.
Nejlevnější a nejlepší pánve do 2000,-
Jaký je nejlepší materiál pro nepřilnavou pánev?
Hliník
- Výhody: lehká, cenově výhodná, dobrá tepelná vodivost.
- Nevýhody: může se deformovat, snadno se poškrábe, může reagovat na kyselé potraviny.
Nerezová ocel
- Klady: odolná, bytelné pánve, nereaguje na žádný typ potravin .
- Nevýhody: některé levné pánve mohou špatně a nerovnoměrně přenášet teplo.
Na co si dát pozor při výběru nepřilnavé pánve?
- Vhodná pro všechny varné desky/vaše varné pole
- Odolná vůči vysokým teplotám v troubě
- Snadno se čistí nebo se dá mýt v myčce nádobí
- Pohodlná rukojeť, která je dostatečně dlouhá a zůstává chladná
Jak vybrat pánev na indukci – videorádce
Jak jednoduše vyčistit připálené hrnce a pánve?
Zde je náš osvědčený návod, jak vyčistit hrnec či pánev, ať už jsou jakkoli špinavé:
- Metoda vaření ve vodě – v případě připálených, zčernalých nerezových pánví a připálených potravin zvyšte teplotu. Přidejte do pánve vodu a přiveďte ji k varu na 5 – 7 minut. Poté, co jídlo povolí a snadno se z pánve oddělí, vylijte horkou vodu a zbytky jídla otřete drhnoucí částí houbičky. V případě skleněného nebo kovového nádobí přidejte vroucí vodu a nechte ji několik minut odstát, než pomocí drhnoucí části houbičky snadno setřete veškeré zbytky.
- Namáčení v horké vodě – může uvolnit zapečené, připečené potraviny z nádobí, jako jsou sýrové lasagne nebo syté čokoládové koláčky. Nádobu ihned naplňte teplou až horkou vodou a zakryjte ji po stranách. Nechte ji namočenou 15 – 20 minut nebo dokud jídlo nepovolí. Nestihli jste nádobu namočit v okamžiku, kdy jídlo opustilo pánev? To nevadí. Horkou vodu přidejte později a nechte ji namočenou přes noc. Ráno pak nádobí umyjte.
- Jedlá soda, ocet a citronová šťáva – vydejte se do spíže, abyste získali extra čisté a lesklé hrnce a pánve. Jedlá soda, destilovaný bílý ocet a čerstvá citronová šťáva představují trojnásobnou čisticí hrozbu. Během vaření přidejte trochu jedlé sody nebo octa, abyste pomohli vyčistit připálené hrnce. Pro urychlení čištění namočte hrnce, nádobí nebo plechy na pečení do horké až vroucí vody s jedlou sodou a čerstvou citronovou šťávou. Dno a stěny nádobí z nerezové oceli potřete půlkou citronu, aby se extra leskly; opláchněte je a nechte uschnout na vzduchu. Nakonec se skvěle hodí stříknutí octa a následné opláchnutí vodou pro odstranění zbytkových pachů.
- Čištění litinových pánví – jestli je třeba si něco zapamatovat, tak to, že nikdy nesmíte používat abrazivní houbičky! Zničíte tím povrch ošetřený olejem, který chrání pánev a vaše jídlo. Místo toho litinu opláchněte horkou nebo vařící vodou. Pokud na ní stále něco ulpívá, použijte sůl, teplou vodu a měkkou houbičku k uvolnění zbytků a znovu opláchněte. Po úplném vysušení nádoby naneste na dno a boky trochu rostlinného oleje v tenké vrstvě, abyste ji udržovali promazanou a zabránili jejímu rezivění.
- Měď uchovávejte mimo dosah vody a běžného mýdla, jinak bude oxidovat (vaše krásné nádobí zezelená)! Místo toho měď ponořte do převařené vody s pořádným množstvím octa nebo roztokem octa a vody měď otřete.
Prevence Vzniku připálenin
Abyste v první řadě předešli těžko čistitelnému nádobí, hlídejte si sporák! Vyložte pánve hliníkovou fólií, pergamenem nebo voskovaným papírem nebo u některých receptů použijte nepřilnavý sprej na vaření, abyste zabránili přichycení jakéhokoli jídla, které se později na nádobí připálí. Hlídejte jídlo v hrncích a pánvích – dbejte na to, aby teplota nebyla příliš vysoká, a občas promíchejte, abyste předešli budoucím problémům s čištěním. A před pečením jídlo důkladně osušte. Mokré nebo dokonce i mírně vlhké bílkoviny (myslím kuřecí, hovězí atd.) se vám budou na pánev lepit!
Pokud se však vaše jídlo začne připalovat nebo se zdá, že se připéká, můžete si ještě ušetřit úklid nepořádku. Nejprve snižte teplotu a pokud můžete, přilejte na hrnec, pánev nebo mísu trochu vody. Poté nezapomeňte promíchat a seškrábnout stěny pánve nebo hrnce dřevěnou lžící (zejména pokud jsou naplněny dušeným masem, polévkami nebo omáčkami) nebo setřete všechny stříkance na plechy nebo nádobí, které se chystají do trouby. Tekutiny nebo cákance se vyvaří a zanechají stopy. Čím déle zůstanou značky na straně pod žárem, znamená to, že zkaramelizují, zhnědnou, zčernají a připálí se.
Recept na zdravou večeři na pánvi
Zeleninový guláš
Ingredience:
- 2 velké cibule, na kolečka
- 3 stroužky česneku, na plátky
- 1 velká paprika, na kostičky
- 1 velká mrkev, na kolečka
- 1 lilek, na kostičky
- 1 konzerva nakrájených rajčat
- 1 šálek zeleninového vývaru
- 1 lžička soli
- 1 lžička černého pepře
- 1 lžička sladké mleté papriky
- 1 lžička mletého kmínu
- 2 lžíce olivového oleje
Postup:
- Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte cibuli a česnek na mírném ohni dozlatova.
- Přidejte papriku, mrkev, lilek a duste je po dobu 5 – 7 minut, dokud nebudou měkké.
- Přidejte nakrájená rajčata, zeleninový vývar, sůl, pepř, sladkou papriku a kmín.
- Přiveďte k varu a poté snižte výkon na minimum a nechte guláš pomalu vařit po dobu 15 – 20 minut.
- Podávejte s pečivem nebo s rýží.
Zdroj:
https://www.yuppiechef.com/spatula/a-guide-to-frying-pans-choosing-cleaning-care/
https://www.womanandhome.com/homes/6-types-of-pans-every-enthusiastic-cook-needs/