image


Vybíráme nejlepší pánev 2024
Přinášíme vám test + srovnávací tabulku s výběrem nejlepších pánví v roce 2024

  • Šetříme Vám čas, peníze a nervy při hledání nejlepších pánví.
  • Podle výsledků nezávislých testů spotřebitelů snadno vyberete pánev s nejlepším poměrem cena – výkon.
  • Po výběru nejlepších zimních pánví zjistíme, kde se dá koupit nejlevněji.

Výběr pánve může být náročná výzva. Jaké si klást otázky? Inu, vše záleží na použití. To, k čemu hodláte pánev používat, by mělo diktovat, jakou pánev si nakonec koupíte. Často je lepší mít více než jednu, abyste je mohli použít v různých situacích. Abychom vám při výběru pomohli, uvádíme několik pokynů, které je třeba při výběru vaší nové pánve zvážit.

Vítěz testu spotřebitelů roku 2024

Lidovka

LAVA METAL Litinová mini pánev 20cm

Pánev LAVA METAL Litinová mini pánev 20cm:Pánev LAVA METAL je ideální pro grilování masa a zeleniny. Vyrábí se s litinovým …

Více info zde
★★★★★★★★★★91%
Cena: 1 012 Kč

Zlatá střední cesta

Kolimax Pánev BLACK GRANITEC s rukojetí 26 cm

Pánev Kolimax Pánev BLACK GRANITEC s rukojetí 26 cm:Pánev KOLIMAX je ideální pro smažení i vaření. Disponuje keramickým vnitřním povrchem. …

Více info zde
★★★★★★★★★★97%
Cena: 1 599 Kč

Vítěz testu

de Buyer 5618.32 Wok mineral B Element 32cm

Pánev wok de Buyer 5618.32 Wok mineral B Element 32cm:De Buyer 5618.32 Wok mineral B Element 32cm využijete při přípravě …

Více info zde
★★★★★★★★★★96%
Cena: 2 559 Kč

Pro náročné

Cuisinart GRMC3E 5 l

Multifunkční hrnec Cuisinart GRMC3E 5 l: Multifunkční hrnec Cuisinart GRMC3E je skvělým pomocníkem v každé kuchyni, který kombinuje všestrannost a …

Více info zde
★★★★★★★★★★99%
Cena: 3 499 Kč

Druhy kuchyňských pánví

Univerzální pánev

Pokud jste na tom podobně jako my, je vaše pánev nejpoužívanějším kusem kuchyňského vybavení, na kterém můžete připravovat nejrůznější recepty. Proto je naprostou nezbytností v kuchyni. Naše oblíbené rozměry se pohybují někde mezi 24-26 cm, což je obvykle dostatečně velká pánev na přípravu složek jídla pro dvě až čtyři osoby. Pokud však vaříte pro větší rodinu, můžete potřebovat větší. Pánev je skvělá univerzální pánev, a proto se dostala na tento seznam. Můžete si například připravit rychlou rýži smaženou na vajíčku – díky nepřilnavému povrchu, který se často používá na pánve, se vajíčko ani rýže nepřichytí a výsledkem je dokonale nadýchaná rýže.

Menší pánev

Drobná pánev se na první pohled nemusí zdát příliš praktická, ale vydržte s námi. Malé pánvičky na mléko nebo malé pánvičky patří k našim nejpoužívanějším kuchyňským předmětům. Ušetříte si nutnost vytahovat větší pánev, která by nemusela být nutná, a jsou ideální pro šlehání steakových omáček a ochucených rozpuštěných másel, vaření nebo smažení jednotlivých vajec nebo ohřívání zbytků jídel. Z tohoto důvodu se hodí i pro ty, kteří třeba žijí sami. A pak je tu samozřejmě jejich původní účel – ohřívání mléka. Tyto půllitry jsou totiž skvělou nádobou pro přípravu večerní horké čokolády nebo mléčné snídaňové kávy. A díky svým menším rozměrům jsou pánve na mléko ideální i pro použití na nejlepších přenosných indukčních varných deskách.

PáneV na grilování

Pánve na grilování se velikostí a materiálem podobají pánvím na smažení, ale místo rovného povrchu se vyznačují zvednutými okraji po celé ploše pánve. Často se jedná o zaoblené nebo čtvercové pánve, ale mohou to být i velké a ploché varné plochy. Tento druh pánví je nezbytný pro každou kuchyni, protože jsou skvělým nástrojem pro přípravu věcí, jako jsou steaky, kuře nebo jakýkoli druh masa. Grilovací pánve poskytují ty poměrně uspokojivé stopy po zuhelnatění, které často vidíte na jídle a které nejen krásně vypadají, ale také zlepšují chuť jídla a dodávají mu lahodnou, kouřovou křupavost.

Pečící pánev

Těžká litinová pánev s rukojetí, v USA pánvička, patří do výbavy každého špičkového kuchaře. Tyto těžké kusy výstroje jsou tak dobré, protože skvěle vedou teplo, rovnoměrně vaří svůj obsah a vytvářejí úžasnou kůrčičku na všech druzích jídla – od karamelizovaných steaků po křupavá kuřecí prsa. Protože jsou tyto pánve většinou odlité z jednoho kusu a mají pevná držadla, jsou skvělé i v případě, že chcete jídlo začít připravovat na varné desce a teprve poté ho přesunout do trouby k dokončení přípravy. Trik, jak udržet litinovou pánev krásnou, spočívá v tom, že na ni nepoužíváte mýdlo; mytí mýdlem (nebo mycím prostředkem na nádobí) odstraňuje bariéru, která se postupně vytváří z oleje v pánvi při běžném ohřívání, a nakonec vytvoří přirozený nepřilnavý povlak.

Pánev wok

Pánev wok by neměla chybět v žádné domácnosti, a proto se dostala na náš seznam pánví, které musíte mít. Je to bezpochyby nejlepší kuchyňské vybavení pro přípravu asijských receptů, jako je například smažení, protože má úzké dno a široké, podlouhlé strany, které umožňují rychlé vaření a rychlé míchání. Malá základna pánve wok je ideální pro rychlé rozehřátí oleje, takže se skvěle hodí i pro smažení všeho možného, od knedlíků po kuře. A až budete s pánví wok hotovi, podívejte se na náš návod, jak pánev wok vyčistit, abyste ji udrželi v co nejlepším stavu.

Nejlepší pánve ROKU 2024 podle recenzí náročních spotřebitelů

1.místo

BERLINGERHAUS Pánev hluboká s poklicí Carbon PRO Line 24cm

Pánev BERLINGERHAUS Pánev hluboká s poklicí Carbon PRO Line 24cm:Pánev BerlingerHaus je skvělým pomocníkem jak …

Více info zde
★★★★★★★★★★90%
Cena: 1 228 Kč

2.místo

BerlingerHaus Pánev hlub. s pokl. 28cm Rosegold Metallic Line

Pánev BerlingerHaus Pánev hlub. s pokl. 28cm Rosegold Metallic Line:Hluboká pánev BerlingerHaus Carbon Metallic Line …

Více info zde
★★★★★★★★★★97%
Cena: 1 195 Kč

3.místo

BERLINGERHAUS Wok pánev s titanovým povrchem a poklicí 30 cm Taupe Collection

Pánev BERLINGERHAUS Wok pánev s titanovým povrchem a poklicí 30 cm Taupe Collection:Pánev BerlingerHaus se …

Více info zde
★★★★★★★★★★93%
Cena: 1 195 Kč

4.místo

AMT Gastroguss Litinová pánev 24 cm, vhodná na indukci, s odnímatelnou rukojetí

Pánev AMT Gastroguss Litinová pánev 24 cm, vhodná na indukci, s odnímatelnou rukojetí:Pánev AMT Gastroguss …

Více info zde
★★★★★★★★★★97%
Cena: 2 902 Kč

5.místo

Alum Sada hrnců a pánví z mramoru 10 ks

Sada nádobí Alum Sada hrnců a pánví z mramoru 10 ks:Tato sada hrnců a pánví …

Více info zde
★★★★★★★★★★96%
Cena: 2 998 Kč

6.místo

BerlingerHaus Hluboká Pánev s poklicí 24cm Forest Line BH-1210

Pánev BerlingerHaus Hluboká Pánev s poklicí 24cm Forest Line BH-1210: Hluboká pánev 24 cm BerlingerHaus …

Více info zde
★★★★★★★★★★96%
Cena: 1 230 Kč

7.místo

BerlingerHaus Pánev grilovací s poklicí 28cm Burgundy Metallic Line BH-1613

Pánev BerlingerHaus Pánev grilovací s poklicí 28cm Burgundy Metallic Line BH-1613:Grilovací pánev BerlingerHaus Burgundy Metallic …

Více info zde
★★★★★★★★★★95%
Cena: 1 111 Kč

8.místo

Tefal Sada nádobí 10 ks Ingenio Easy Cook N Clean L1529402

Sada nádobí Tefal Sada nádobí 10 ks Ingenio Easy Cook N Clean L1529402:Select brand:ÚvodHlavní infoGalerieTechnické …

Více info zde
★★★★★★★★★★90%
Cena: 3 079 Kč

9.místo

Kolimax Pánev BLACK GRANITEC s rukojetí 26 cm

Pánev Kolimax Pánev BLACK GRANITEC s rukojetí 26 cm:Pánev KOLIMAX je ideální pro smažení i …

Více info zde
★★★★★★★★★★97%
Cena: 1 599 Kč

10.místo

YATO Pánev ALU na ryby Teflon 400×290mm

Kuchyňské náčiní YATO Pánev ALU na ryby Teflon 400×290mm: Hliníková pánev s teflonovým povrchem na …

Více info zde
★★★★★★★★★★93%
Cena: 1 546 Kč

11.místo

Hósse, Grilovací pánev čtvercová, 28 × 28 cm, (HS K KTV), oranžová

Pánev Hósse, Grilovací pánev čtvercová, 28 × 28 cm, (HS K KTV), oranžová:Pánev Hósse vám …

Více info zde
★★★★★★★★★★97%
Cena: 1 690 Kč

12.místo

Pujadas Pánev nerezová Ergos Excalibur 32 cm

Pánev Pujadas Pánev nerezová Ergos Excalibur 32 cm:Pánev pujadas je perfektním pomocníkem do kuchyně. Vyrobena …

Více info zde
★★★★★★★★★★97%
Cena: 2 733 Kč

13.místo

Landmann Litinová pánev pro trojnožku 63 cm

Pánev Landmann Litinová pánev pro trojnožku 63 cm:Pánev Landmann se hodí všem milovníkům grilovaných pokrmů. …

Více info zde
★★★★★★★★★★93%
Cena: 3 451 Kč

14.místo

Tognana Pánev hluboká 28 cm AMBIZIOSA

Pánev Tognana Pánev hluboká 28 cm AMBIZIOSA:Pánev Tognana je perfektní pro smažení i vaření. Další …

Více info zde
★★★★★★★★★★96%
Cena: 1 879 Kč

15.místo

BERLINGERHAUS Pánev hluboká s poklicí Rosegold Metallic Line 24cm

Pánev BERLINGERHAUS Pánev hluboká s poklicí Rosegold Metallic Line 24cm:Pánev BerlingerHaus pomůže jak se smažením, …

Více info zde
★★★★★★★★★★91%
Cena: 1 347 Kč

Vaření s nepřilnavým povrchem

Pánve s nepřilnavým povrchem jsou skvělé. Snadno se čistí, vaření je na nich hračka a mnoho z nás je používá denně. Nepřilnavý povrch může být vyroben z různých nereaktivních látek, což je činí tak dobrými. Pravidlo je následující: pokud je pravděpodobné, že to, co vaříte, bude lepkavé (například vajíčka) a vyžaduje to střední až nízkou teplotu, pak je nepřilnavý povrch ideální volbou. A stejně jako u mnoha jiných věcí kupujte to nejlepší, co si můžete dovolit – povrch bude kvalitnější a vydrží mnohem déle.

Obecně platí, že nepřilnavý povrch špatně reaguje na vysokou teplotu, takže abyste zachovali životnost povlaku, používejte jej na střední až nízkou teplotu a nezapomeňte vždy používat plastové, nylonové nebo dřevěné nádobí, abyste nepoškrábali povrch.

Proč zvolit pánev z nerezové oceli?

Mnoho profesionálních kuchařů přísahá na pánve z nerezové oceli – mají dlouhou životnost a jsou odolné, často lehčí než například litinové pánve a jsou zcela nereaktivní (což je skvělé při odmašťování pánve kyselými látkami, jako je víno nebo citronová šťáva). Pokud na pánvi opékáte maso, smažíte nebo dáváte přednost kovovému náčiní, pak je vaším přítelem nerezová ocel. Vytváří také fantastický a chutný fond, s nímž lze připravit omáčku na pánvi, což je velké plus.

Nejlepší pánve z nerezové oceli jsou těžší, protože budou mít jádro z vysoce vodivého kovu, jako je hliník, vložené mezi nerezovou ocel. To pomáhá rovnoměrně vést teplo po celé pánvi, což napomáhá rovnoměrnému vaření. Myslíte si, že nerezová ocel se špatně udržuje v čistotě? Trik při používání nerezové oceli spočívá v tom, že pánev zahřejete na vysokou teplotu, ztlumíte ji a kápnete do ní kapku oleje, kterou pak roztočíte. Nechte ji asi minutu stát, aby se ochladila na téměř kouřovou teplotu, a pak přidejte jídlo a v případě potřeby ještě trochu oleje. Díky tomu se teplem a olejem uzavřou mikroskopické póry v pánvi, takže je mnohem méně náchylná k polopřilnavosti potravin. Tento postup by se měl provádět při každém použití pánve, protože ochlazení a mytí tyto póry opět otevře.

Kdy a proč si zvolit litinovou pánev?

Potřebujete dobře opékat maso? Litina je váš člověk, protože velmi účinně přenáší teplo, a proto je skvělá pro přípravu steaků. Litina je těžká a rovnoměrně se zahřívá. Velmi účinně přenáší teplo a déle ho udrží. Protože je tak účinná, měla by se používat i při středním až nízkém ohřevu a steak se na ní krásně propeče – stačí nechat pánev nejprve rozehřát a jídlo přidat, až když je horká. Litina nereaguje příliš dobře s kyselinami, jako je víno, takže pokud plánujete odmašťování, použijte raději pánev z nerezové oceli. Chcete-li pánev po vychladnutí vyčistit, vydrhněte ji houbičkou a přírodním abrazivem, například solí. Skladujte s lehkým filmem oleje na vaření, abyste zabránili vzniku rezavých skvrn.

Velmi důležité pro litinovou pánev je, aby byla správně smaltovaná. Nepřilnavá patina se bude zvyšovat při každém zahřátí oleje nebo tuku v pánvi a bude stále lepší a lepší za předpokladu, že pánev nebudete drhnout vodou. Pokud je třeba pánev důkladně umýt, znovu ji nasaďte. Takovéto ochucení můžete provést tolikrát, kolikrát chcete, a povrch pánve se tím jen zlepší. Kdykoli tedy budete mít troubu zapnutou kvůli něčemu jinému, vložte do ní současně i pánev. To vše samozřejmě není nutné u smaltovaného litinového nádobí – stačí obyčejná litina.

Nejlevnější a nejlepší pánve do 2000,-

1.místo

BERLINGERHAUS Pánev hluboká s poklicí Carbon PRO Line 24cm

Pánev BERLINGERHAUS Pánev hluboká s poklicí Carbon PRO Line 24cm:Pánev …

Více info zde
★★★★★★★★★★90%
Cena: 1 228 Kč

2.místo

BerlingerHaus Pánev hlub. s pokl. 28cm Rosegold Metallic Line

Pánev BerlingerHaus Pánev hlub. s pokl. 28cm Rosegold Metallic Line:Hluboká …

Více info zde
★★★★★★★★★★97%
Cena: 1 195 Kč

3.místo

BERLINGERHAUS Wok pánev s titanovým povrchem a poklicí 30 cm Taupe Collection

Pánev BERLINGERHAUS Wok pánev s titanovým povrchem a poklicí 30 …

Více info zde
★★★★★★★★★★93%
Cena: 1 195 Kč

4.místo

BerlingerHaus Hluboká Pánev s poklicí 24cm Forest Line BH-1210

Pánev BerlingerHaus Hluboká Pánev s poklicí 24cm Forest Line BH-1210: …

Více info zde
★★★★★★★★★★96%
Cena: 1 230 Kč

5.místo

BerlingerHaus Pánev grilovací s poklicí 28cm Burgundy Metallic Line BH-1613

Pánev BerlingerHaus Pánev grilovací s poklicí 28cm Burgundy Metallic Line …

Více info zde
★★★★★★★★★★95%
Cena: 1 111 Kč

6.místo

Kolimax Pánev BLACK GRANITEC s rukojetí 26 cm

Pánev Kolimax Pánev BLACK GRANITEC s rukojetí 26 cm:Pánev KOLIMAX …

Více info zde
★★★★★★★★★★97%
Cena: 1 599 Kč

7.místo

YATO Pánev ALU na ryby Teflon 400×290mm

Kuchyňské náčiní YATO Pánev ALU na ryby Teflon 400×290mm: Hliníková …

Více info zde
★★★★★★★★★★93%
Cena: 1 546 Kč

8.místo

Hósse, Grilovací pánev čtvercová, 28 × 28 cm, (HS K KTV), oranžová

Pánev Hósse, Grilovací pánev čtvercová, 28 × 28 cm, (HS …

Více info zde
★★★★★★★★★★97%
Cena: 1 690 Kč

9.místo

Tognana Pánev hluboká 28 cm AMBIZIOSA

Pánev Tognana Pánev hluboká 28 cm AMBIZIOSA:Pánev Tognana je perfektní …

Více info zde
★★★★★★★★★★96%
Cena: 1 879 Kč

10.místo

BERLINGERHAUS Pánev hluboká s poklicí Rosegold Metallic Line 24cm

Pánev BERLINGERHAUS Pánev hluboká s poklicí Rosegold Metallic Line 24cm:Pánev …

Více info zde
★★★★★★★★★★91%
Cena: 1 347 Kč

Jaký je nejlepší materiál pro nepřilnavou pánev?

Hliník

  • Výhody: lehká, cenově výhodná, dobrá tepelná vodivost.
  • Nevýhody: může se deformovat, snadno se poškrábe, může reagovat na kyselé potraviny.

Nerezová ocel

  • Klady: odolná, bytelné pánve, nereaguje na žádný typ potravin .
  • Nevýhody: některé levné pánve mohou špatně a nerovnoměrně přenášet teplo.

Na co si dát pozor při výběru nepřilnavé pánve?

  • Vhodná pro všechny varné desky/vaše varné pole
  • Odolná vůči vysokým teplotám v troubě
  • Snadno se čistí nebo se dá mýt v myčce nádobí
  • Pohodlná rukojeť, která je dostatečně dlouhá a zůstává chladná

Jak vybrat pánev na indukci – videorádce

Jak jednoduše vyčistit připálené hrnce a pánve?

Zde je náš osvědčený návod, jak vyčistit hrnec či pánev, ať už jsou jakkoli špinavé:

  • Metoda vaření ve vodě – v případě připálených, zčernalých nerezových pánví a připálených potravin zvyšte teplotu. Přidejte do pánve vodu a přiveďte ji k varu na 5 – 7 minut. Poté, co jídlo povolí a snadno se z pánve oddělí, vylijte horkou vodu a zbytky jídla otřete drhnoucí částí houbičky. V případě skleněného nebo kovového nádobí přidejte vroucí vodu a nechte ji několik minut odstát, než pomocí drhnoucí části houbičky snadno setřete veškeré zbytky.
  • Namáčení v horké vodě – může uvolnit zapečené, připečené potraviny z nádobí, jako jsou sýrové lasagne nebo syté čokoládové koláčky. Nádobu ihned naplňte teplou až horkou vodou a zakryjte ji po stranách. Nechte ji namočenou 15 – 20 minut nebo dokud jídlo nepovolí. Nestihli jste nádobu namočit v okamžiku, kdy jídlo opustilo pánev? To nevadí. Horkou vodu přidejte později a nechte ji namočenou přes noc. Ráno pak nádobí umyjte.
  • Jedlá soda, ocet a citronová šťáva – vydejte se do spíže, abyste získali extra čisté a lesklé hrnce a pánve. Jedlá soda, destilovaný bílý ocet a čerstvá citronová šťáva představují trojnásobnou čisticí hrozbu. Během vaření přidejte trochu jedlé sody nebo octa, abyste pomohli vyčistit připálené hrnce. Pro urychlení čištění namočte hrnce, nádobí nebo plechy na pečení do horké až vroucí vody s jedlou sodou a čerstvou citronovou šťávou. Dno a stěny nádobí z nerezové oceli potřete půlkou citronu, aby se extra leskly; opláchněte je a nechte uschnout na vzduchu. Nakonec se skvěle hodí stříknutí octa a následné opláchnutí vodou pro odstranění zbytkových pachů.
  • Čištění litinových pánví – jestli je třeba si něco zapamatovat, tak to, že nikdy nesmíte používat abrazivní houbičky! Zničíte tím povrch ošetřený olejem, který chrání pánev a vaše jídlo. Místo toho litinu opláchněte horkou nebo vařící vodou. Pokud na ní stále něco ulpívá, použijte sůl, teplou vodu a měkkou houbičku k uvolnění zbytků a znovu opláchněte. Po úplném vysušení nádoby naneste na dno a boky trochu rostlinného oleje v tenké vrstvě, abyste ji udržovali promazanou a zabránili jejímu rezivění.
  • Měď uchovávejte mimo dosah vody a běžného mýdla, jinak bude oxidovat (vaše krásné nádobí zezelená)! Místo toho měď ponořte do převařené vody s pořádným množstvím octa nebo roztokem octa a vody měď otřete.
Náš tip

Potřebujete uvařit, co možná nejrychleji? Pořiďte si nejlepší parní hrnec.

Prevence Vzniku připálenin

Abyste v první řadě předešli těžko čistitelnému nádobí, hlídejte si sporák! Vyložte pánve hliníkovou fólií, pergamenem nebo voskovaným papírem nebo u některých receptů použijte nepřilnavý sprej na vaření, abyste zabránili přichycení jakéhokoli jídla, které se později na nádobí připálí. Hlídejte jídlo v hrncích a pánvích – dbejte na to, aby teplota nebyla příliš vysoká, a občas promíchejte, abyste předešli budoucím problémům s čištěním. A před pečením jídlo důkladně osušte. Mokré nebo dokonce i mírně vlhké bílkoviny (myslím kuřecí, hovězí atd.) se vám budou na pánev lepit!

Pokud se však vaše jídlo začne připalovat nebo se zdá, že se připéká, můžete si ještě ušetřit úklid nepořádku. Nejprve snižte teplotu a pokud můžete, přilejte na hrnec, pánev nebo mísu trochu vody. Poté nezapomeňte promíchat a seškrábnout stěny pánve nebo hrnce dřevěnou lžící (zejména pokud jsou naplněny dušeným masem, polévkami nebo omáčkami) nebo setřete všechny stříkance na plechy nebo nádobí, které se chystají do trouby. Tekutiny nebo cákance se vyvaří a zanechají stopy. Čím déle zůstanou značky na straně pod žárem, znamená to, že zkaramelizují, zhnědnou, zčernají a připálí se.

Recept na zdravou večeři na pánvi

Zeleninový guláš

Ingredience:

  • 2 velké cibule, na kolečka
  • 3 stroužky česneku, na plátky
  • 1 velká paprika, na kostičky
  • 1 velká mrkev, na kolečka
  • 1 lilek, na kostičky
  • 1 konzerva nakrájených rajčat
  • 1 šálek zeleninového vývaru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička černého pepře
  • 1 lžička sladké mleté papriky
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup:

  1. Na pánvi rozehřejte olivový olej a orestujte cibuli a česnek na mírném ohni dozlatova.
  2. Přidejte papriku, mrkev, lilek a duste je po dobu 5 – 7 minut, dokud nebudou měkké.
  3. Přidejte nakrájená rajčata, zeleninový vývar, sůl, pepř, sladkou papriku a kmín.
  4. Přiveďte k varu a poté snižte výkon na minimum a nechte guláš pomalu vařit po dobu 15 – 20 minut.
  5. Podávejte s pečivem nebo s rýží.

Zdroj:
https://www.yuppiechef.com/spatula/a-guide-to-frying-pans-choosing-cleaning-care/
https://www.womanandhome.com/homes/6-types-of-pans-every-enthusiastic-cook-needs/

Ohodnoťte tento příspěvek!
5/5 (1)

Redakce Spotrebice-Recenze.cz

Redakce Spotrebice-Recenze.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *