Jak čistit a pečovat o stojanový mixér

Zde jsou naše nejlepší tipy, jak čistit a pečovat o stojanový mixér, aby vydržel co nejdéle. Stojanový mixér je totiž skutečným základem každé kuchyně. Většina stojanových mixérů stojí více než 2 200 Kč, což je pro nás velká investice.

Co čistit po každém použití?

Zde jsou uvedeny základní zásady každodenního čištění mísy a nástavců stojanového mixéru:

  • Po použití stojanového mixéru vyjměte nástavec, vložte jej do mísy a naplňte teplou mýdlovou vodou, aby se namočil, zatímco budete dokončovat přípravu receptu.
  • Nástavec a mísu opláchněte a vložte do myčky nádobí. U speciálních nástavců se řiďte pokyny výrobce – některé nástavce nejsou vhodné pro mytí v myčce. Pokud dáváte přednost ručnímu mytí, myjte je v horké mýdlové vodě.
  • Před vrácením do kuchyňské poličky mísu a nástavce důkladně osušte. Tím ochráníte kusy před skvrnami od vody a zabráníte vzniku plísní.
  • Při používání stojanového mixéru se nezanáší jen mísa a nástavce. Nezapomeňte po každém použití otřít tělo a hlavu stojanového mixéru vlhkou utěrkou na nádobí nebo utěrkou z mikrovlákna. V zákoutích těla mixéru se pravděpodobně zachytává mouka a jiné jemné částice a rychlým otřením zabráníte jejich usazování.
  • K čištění mixéru nikdy nepoužívejte čisticí prostředky ve spreji ani namočené utěrky. I malé množství vody může poškodit motor uvnitř hlavy mixéru.

Co čistit příležitostně?

Přibližně jednou za měsíc vyčistěte vatovým tamponem nebo čistým zubním kartáčkem větrací otvory stojanového mixéru. Tyto otvory umožňují proudění vzduchu k motoru a jsou důležité pro nejlepší výkon mixéru. Pokud suchý tampon nebo kartáček nestačí k vymetení prachu, můžete je před drhnutím namočit do teplé vody s trochou jedlé sody. Pokud je nános ztvrdlý, můžete vždy použít párátko.

Nezapomeňte, že tyto otvory mají přímý přístup k motoru mixéru, takže dbejte na to, aby do nich nepronikala voda. Vatový tampon nebo zubní kartáček by měl být navlhčený roztokem vody a jedlé sody, nikoliv namočený.

Tipy pro hloubkové čištění

Vašemu mixéru prospěje hloubkové čištění dvakrát až třikrát ročně. Zvláště když je maximálně využíván během sezóny vánočního a velikonočního cukroví!

  • Suchým zubním kartáčkem nebo speciálním kuchyňským kartáčkem vyčistěte nečistoty kolem tlačítek na hlavě mixéru. Jakmile nečistoty odstraníte kartáčkem, otřete okolí tlačítek vlhkým hadříkem.
  • Nakloňte mixovací hlavu dozadu a vyčistěte její spodní stranu vlhkým hadříkem. Pokud jsou na něm připečené potraviny, seškrábněte je tímto suchým kartáčkem a znovu otřete vlhkým hadříkem. Zatímco je hlava mixéru nakloněná dozadu, vatovým tamponem vyčistěte kulatou štěrbinu pro šlehací hřídel. Pokud se vám tato oblast zdá obzvláště znečištěná, použijte jemný roztok mýdla na nádobí nebo jedlé sody na několika tamponech, abyste ji vyčistili.
  • Položte mixér na bok a vyčistěte jeho spodní stranu a okolí dna. Ujistěte se, že jste otřeli veškerou špínu z nožních podložek, aby mixér dobře držel na pracovní desce.

Postupujte důsledně podle výše uvedených tipů a váš kuchyňský robot zůstane v nejlepším stavu po celá desetiletí.

Zdroj: https://www.tasteofhome.com/article/how-to-clean-a-stand-mixer/

Ohodnoťte tento příspěvek!
5/5 (1)

Kateřina Vachová

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *